Wednesday, July 29, 2009

]]..Pekung Di Dada ..[[

Salam teman teman,
Alahai..meh la aku citekan insiden sebenar yang berlaku yang buatkan aku jadi sedih + marah..Ekceli semalam..

Aku balik dari kerja pukul 9pm la sampai rumah..Aku sibuk petang semalam bile ade sedikit kerja yang perlu diselesaikan di luar pejabat..Sebelum aku balik tu..Aku ade sms beliau..suruh beliau tolong masakkan nasik and then kuarkan ikan atau ayam dari dalam freezer..Aku sampai nanti boleh aku masak..

Aku masuk dalam kete time aku selesai kerja aku..hidung aku tertangkap bau busuk dari dalam kete aku..Musykil + Pelik..bau ape ni?? Kotak otak aku dok pikir bau ape..Ah!! sampai rumah karang baru tengok la kot [ bisik ati aku ]. Then sesampainye aku kat rumah..dah parking kete, aku pon pegi blakang kete, aku bukak but kete..Ya Allah!! patot la busuk + hapak..Beliau punye baju yang basah kuyup dengan peluh sebab main badminten ari isnin tu masih dalam but..Aku rase nak pengsan pon ade..ni bukan kali petame beliau buat cenggini..kalo nak kate lupe..takkan la...sebab baju tu terletak bersebelahan dengan beg reket beliau..takkan tak nampak kan?? Saje je nak suh aku amek la tu...

Kemudian, aku dah amek baju tu masuk plastik...aku ikat kemas kemas. Kejap lagi nak naik lif takmau la satu lift pulak pening dengan bau tu..sampai je aku kat tingkat 13 [ rumah aku tinggi ], aku pon tuju rumah aku..haih!!! grill berkunci...selipar takde...mane pegi nye beliau...kete + tenuk ade je kat bawah..erm..aku korek la enbeg aku yang lusuh tu carik kunci rumah..

Aku jolokkan kunci..dah masuk rumah aku tengok sunyi jer...tebisen kat hall tu tak bukak pon...tak dgr pon bunyik tebisen dalam bilik..hmm...wondering gak la memule kan..pintu rumah aku tuh kalo tebukak, ke "kreokan" kuat..takkan beliau tak dengar kot aku balik...aku klentang klentung bukak piyuk nasik sumer..sebbek nasik beliau dah masak..haih...saje saje wat tak dengar ke ape ni?? Aku tengok slipar beliau ade dalam rumah...patot takde kat luar..

Tetibe je aku rasa sayu...Aku jalan senyap senyap p jenguk beliau dalam bilik..rupenye beliau tengah khusyuk maen game..Tapi...takkan sampai bini balik pon tak sedar..Atau buat buat tak sedar..Aku berlalu ke dapor balik..teruskan keje memasak...Tetibe air mate aku kuar...ape dalam benak fikiran aku time tu?? Korang nak tau???

"Kenapa asben aku ni cam tak peduli je dengan aku..Aku balik pon buat derk jer..Takkan tak sedar aku balik kot..Kalau aku, beliau balik keje je..even aku dalam toilet at least mesti ade HAI SAYANG!! even aku tido pon aku leh bangun kejap sapa HAI SAYANG!! Tapi...aku balik beliau wat tak tahu saje..Kecik hati aku" Sesudah aku masak...beliau tak jugak sudah sudah main game..sampai aku terpaksa panggil beliau...dengan mata yang masih ada sisa sisa airnye, aku tanye beliau.." sayang tak sedar ke org balik? "..Beliau terdiam kaku..time tu jugak la aku nye air mate kuar balik...alahai...

Aku cakap la kat beliau yang aku kecik ati la..aku balik beliau buat tak tau jer..Korang tau beliau cakap ape?? "Alahai..itu pon nak jadi issue ke? Bukan hari hari pon orang buat macam tu kan?? " Korang tengok...sape tak sedih kan?? Aku tak tau la kalo bende ni jadi kat korang kan..Tapi aku memang terasa la..hmm...takpelah...mungkin aku terlalu mengikut perasaan..

Mya_Hanny

33 comments:

afiq said...

ishh..sbar ek...die x pasan pangai die camtuh tu...

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Encik Afiq,
thanks sbb melawat...nanti mya p lawat ko plak...anyway...tak prasan ke?? alahai dah berbuih dh mulut ckp dgn die bg die perasan...die berubah sehari 2 jer..paling kuat seminggu..pastu...there he goes..there he goes again...

nurdaniella said...

salam mya.. huhu.. mungkin sebab masa tu mya kepenatan kot.. sebab tu la sensitif sangat2.. mungkin bagi husband mya, tak terniat pun nak buat dek kot.. ala mya, small matter jer tu.. kita kalau main game pun leh leka, kann..

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

kak daniella,
tapi takkan la sampai mya dah sudah masak pon tak kuar kuar jengok bini...uwa.......takpelah :(

kayteeze said...

Salam Mya... kak Tie akan add link di bloglist blogspot, senang nak tengok updates....

Ooo...tentang perasaan tu biasalah.. kekadang orang kurang sensitif (eh, bukan nak batu api pulak!), cuma kita toksah ambik ati laa... Kak tie kalau sedih, akan bukak fridge dan makan apa2 yang ada, pastu sedar2 dah gemok! Sabor aje laa....

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kak Tiey,
mekaseh ye kak...nasihat akak berguna...tapi mya dah mmg gomok...nak kene tambah ker kak?? alahai.....huh?? mya pelik sket bile masok blog akak..nape yeh??

Sis-Lin said...

ala mgkin perasan mya je tu kot...
tp kdg2 mmg la,kot2 asben tu ada prob kt tmpat keje ke,sis kan kalo ada ms hubby sis bt gitu,sis bkk laptop,dok online,sbb time gitu kena bg dia ruang fikir,lama2 dia perasan le yg kita ni mmg merajuk tu..hehehehe

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kak lin,
Thanks 4 the opinion...tp ni takde masalah kat opis pon.budak budak die sume oke jer..die pon oke jer dgn dorang.priority kat kawan kawan ekceli beliau ni kak...takkan manjang je masalah kat opis...

takpelah..mya akan besekan diri dgn sikap die yang mcm tuh...lelame esok lali la kot... thanks ye kak :)

iina said...

Segalanya mengambil masa.. sebab org lelaki nie nak berubah takkan terjadi sekelip mata.. lgpun sensitiviti lelaki dan perempuan tuh xsama.. jiwa lelaki tak sensisitf cam jiwa perempuan.. pada diorg benda tuh ok.. pada kita xok.. sabar.. itu jelah kata-kata yg sering diberitahu.. if possible.. jgn ambil hati sgt lama2 nnti lali lah tuh.. sbb kdg2 dia pun leh jadi bosan kalau isteri membebel jek.. so kena pandai win-win situation ler..

Vee Violet said...

Kadang2 tanpa sedar kite terlebih emo... and stms tanpa orang lain sedar die sakitkan/lukakan hati kite...
cheer up k...
=)

Joe said...

heheh! ni nita belum komen. dia tak boleh online tadi kat ofis. meeting memanjang.

tapi takpa. saya komen dulu :P

selalunya kalau Mya balik, suami ada tegur Mya tak macam yang Mya nyatakan tadi?

kalau tak ada, jgn harap lah orang lelaki nak mulakan sesuatu yang tak biasa dia buat.

that's why you must tell him what is your unsatisfied about his kerenah or perangai or anything related to that.

lelaki ni kadang2 tak alert.

it's just my opinion as a man. so hope Mya tak terasa hati, okeh.

cheer up beb!

kayteeze said...

Aaii ?

Apa pulak yang pelik kat blog Kak Tie tu ? Something wrong somewhere ?Entry2nya ke ?

Itu blog mokcik tingtong.... tulis je apa2 yang kak tie suka...kadang2 terbabas pulak, ekekeke....

deaf_angel said...

friend

maybe balik penat, dua2 pun penat, beli la bungkus ke hapa ke.


kalau ni boleh kurangkan stress dan kawalan perasan, then beli kat kedai dah.

sis_nita said...

erk!

hmmmm..

adoiyaiiii.. ini macam kaaa..?

xpe2..

betul kata joe.. lelaki mmg tak alert sangat bab2 tegur2 kita lek keje tu.. seriess.. sbb bagi depa menda2 tu remeh temeh..

tapi kalau kita cakap ngan dia elok2 atau masa kita duk berdua ngan dia, suasana tenan.. aman..

insyaallah.. walaupon lambat pikap lelaki2 ni tapi lelama jarum musti masukk..

akak dah penah alami sumerr ni.. kan joe kan kan kan.. hahah! :P

tapi Mya.. ko jgn lupa berdoa pada ALLAH agar dilembutkan ati suami tu.. tu mmg sangat penting.. kerana DIA yang maha berkuasa..

sis_nita said...

jap2..
akak nak pi mandi..
nnti sambung komen lek..

arryani said...

Mya...

biasalah tu...kalo takat tak pasan yg kita ni balik..

Ko patut buntung dik....balik2 dia dah ada kat umah..

Ada ramai pempuan kat luar sana laki dia tak balik umah tau..

Slalu jalan2 dulu abis keja.., jumpa kawan2, cari pasal kat luar...dan memacam la..

Kalo takat masaalah ko tu, sbnrnya, ko tak boleh nak sensetip sangat dik..

Be cool. Benda ni biasa jek..sila percaya cakap akak..

Jangan jadikkan benda ni isu tau..

Sila percaya yg anda sangat beruntung bila balik yg dia dah tercongok kat umah tu...daripada dah tengah malam baru nmpk btg idung dia..

Cool aweyz...terima dia seadanya..

Cik_daya said...

sabar laa..
mungkin lelaki tak reti nak tunjuk rasa sayang dia..
pikir positif..
dia sayang akak tu...
tak mo pikir bukan2 n sedih2x yer...

sis_nita said...

haaaa..
betul kata arryani aka my besan tuhh..

lelaki mmg anggap menda2 ni remeh temeh.. tu pasal depa tak amik pot langsungg.. buat dekkkk jerr..

tapi kalo kita wat depa lak, lagi depa tak kisah.. terus carikk lain.. huhuhu!

sabar laa dik..

tang baju tu, apa kata sesekali ko letak kat bilik tido... biar cik abg lak rasa kebauan aroma terapi dari baju tu..

tgk, apa dia komen..

SkiD said...

Alahai Mya...susah nak komen. Pengalaman aku le yg dah hampir 2 dekad berumahtangga, benda ni pernah terjadi masa memula kawen dulu. Masa tak de anak dulu..Ingatkan apa yg aku buat ok le..rupanya sidia rasa tak ok!! Mana le aku tau..tak bagi tau. Tapi kira ok le tu Mya, cik abang ada kat umah masa Mya balik.. Kalau jenis tak reti2 nak balik cepat camana? Gini le...hadiahkan dia baby..rasa2nya dia akan mula berubah..pasal dah ada tanggungjawab lebih...tak le nak main2 game semua. Tak sempat wa cakap lu....Maaf le tak reti nak bagi pandangan...tu je la

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Iina,
Thanks babe!! Anyway...i m not the type of person who likes to nagg.. :) cheers...

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

CIk Vee,
hello babe!! Cik Feen mane yeh??? er..tanpa kite sedar kite terlebih emo...tak mungkin...mya ati batu...tp bile tibe tang asben ni..jadi ati tisu...senang macam ni la..lelaki...bile belum memiliki kite..ku janjikan bulan dan bintang...tapi bile dah jd hak...haih...ntah lah..redha je la dek oi...

Joe,
Selalu ke?? tak selalu...most of the time mya yang balik dulu bang..and if die yang balik dulu..die ade je sambut mya...tp takpelah mungkin kelekaan die dgn game kot..anyway...he apologized me already..

Kak Tiey,
akak nye blog tuh bukan blogger kan??laen jer...heheh..
entri sume oke jerk..best2..cam kak nita...hehe

Deaf_Angel,
bungkus??? alamak aih...kalo la die tak cerewet tang makan...betuah nye la..arituh dok makan luar jer..pastuh die perli la plak..dah lame beby tak masak kan?? hahaha..menganga mya!!

Kak NIta.....
Maybe la kak...lelaki ni tak alert dengan bende bende macam ni..bagi dorang remeh jer..nanti la...mya nak test buat camtuh kat die...nguahahaha...tengok ape respon die...itupon kalo dei amek port.
tang baju tu kan...haah..yolah letak kat bilik tido...sesilap mya yang tido atas sopa lua tu kang...dah dah...mya dah campak masuk washer and dah basuh pon...dah kering pon...ish ish...kalo die buat lagi, tau la mya nak ajokan...

Tang kete die nak besih bekilat wangi harum je..tang kete kite..sume die nak lenjan..macam tong sampah pon ade..kuar pon salu nek kete mya...kete die dok bungos cam nasik lemak lauk rendang ayam..

Kak Arryani,
Buntung apenye?!! bukan selalu die balik awal la kak...most of the time mya yang balik dulu...terkocoh2 nak masak bagai =)) tapikan...mya bersyukur sangat sangat sebab asben mya bukan kaki lepak... :) suprisingly die juge home addicted...suke dok rumah...aktiviti time free?? main game..kadang kadang mya pon terjebak!! ;) anyway thanks kak..doakan mya nye kesejahteraan yeh..

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Cik Daya,
sedihku terubat bile ucapan maaf darinye yang ku terima... ;) thanks so much for ur concern :) hugs~!!

Skid,
Bukan kami tak mau ber cahaya mata...belum ada rezeki la..alahai...tetibe sedih plak bile cakap tang anak ni...brb...p toilet sat...rase cam nak nanges neh..hmmm....

Vee Violet said...

Good morning Mya,
Feen takde dekat office semalam.
Vee faham tp... Kdg2 Vee terasa jugak dgn lelaki yg Vee syg dengan sikap yg lebih kurang mcm ni tp kdg2, kita pun tak boleh ikutkan hati sebab kita yg rugi kan? Kite sedih, and hari yg kita lalui akan jadi mcm teruk sgt.... and org yg rasa itu benda kecil akan tetap happy and akan rasa kita ni membuatkan diorang serabut sebab benda kecil jadi issue. ini pandangan vee je tau...
SMILE!!!
=D

nurdaniella said...

salam mya, hehe.. harap2 dah ok, kann.. dengar la nasihat dari akak2 yang ada kat blog nih.. bila kita rasa yang kita ni malang, sebenarnya ada yang lebih malang dari kita.. macam akak dulu kann, masa ngan husband yang pertama dulu, balik rumah lepas kerja, pastu mandi, keluar lepak2 ngan kawan2.. maghrib balik, pas makan, keluar balik.. malam kul 11 lebih baru balik.. lama2 baru akak tau, dia lepak ngan member2 isap ganja.. huhu.. sadis sungguh nasib akak ni, dik..

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Vee,
Morning babe!! Hows ur day?? as bright as mine ke?? eheheh...tapi tu lah...kene bnyak sabar la dik..bukan senang nak jadi senang..bukan senang nak jadi happy...tp kene tempuh dgn hati yang kentall...rowk bebeh..ye yeahhh!! bak kate kak nita..
hugs~!!

Kak Daniella,
Salam kak...haah..alhamdulillah dah oke dah kak...hah!! erm...kesian akak...lagi teruk ape yang akak lalui dari mya kak...moga akak tabah menempuh dugaan akan datang yeh...moga akak happy selalu...
HUgs~!!

afsal_8281 said...

mya...
kita pompuan selalu nak ditreat m/mana time bercinta kan
pulak tu kalo yg jenis suka baca novel nak karekter hubby yg mcm hero lam novel tu

tp sume tu impian kita je
tak semua impian tu akan tercapai
so jgn kita mengharapkan yg indah2 aje dlm perkahwinan dan kehidupan ni...

bak kata k.nita...slow talk ngan depa apa yg kita suka dan tak suka
dorg diam dan lambat pikap
ok la kalo lps tu ada perubahan sikit2...
tp jgn mengharap la

sbb tu dlm r/tangga
yg penting kesabaran dan tolak ansur
selalunya pompuan aka isteri la kan yg main peranan ni

so...
sama2 kita berusaha membina keluarga bahagia
keluargaku sorgaku
hii3X

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kak Sal,
Thanks kak..nasihat akak akan mya gunekan sebaik mungkin...mmg la kaum asben ni ekceli lampi sket kot dalam bab2 nak menghargai wives kot..hehe..

eddie dewanaga said...

mya, gua tau ini bukan hal gua, tapi personally, gua rasa, lu kena go with extra sabar, benda ni small matter, jgn lu bingit depan hubby, nanti mungkin perkara yg lain pula akan terjadi.

bukan semua lelaki yg notice those small matters, bila lu dah pilih dia jadi teman hidup, u are going to do as well as u could to live with it.

Beauty Touch said...

myaaa
saba k..i rase i pon tgh mengalami masalah yang sama..sedeh..dia langsung tak layan i mcm dulu..tah2 tgk muke i pon meluat..sedeh gile :(

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Eddie,
sorry sket..mya bukan jenis suke nagging okay..kene ulang lagi ker?? mya bukan jenis suke nagging...so...tanyelah beliau selalu ke dgr mya beleter?? susah oke sgt susah...kalo mya ni kuat berleter sure pasal baju busuk die tinggal dalam kete tuh pon dah jadi issue utk mya berleter...tapi mya sampai rumah mya masuk dalam washer jer...takde nak bising bising depan die sbb mya pon mcm tu..tak suke di bebel..

Cik Fen,
Alahai...rindu dgn kamu...dah bnyak ari tak nmpak..kamu g mane?? tau la nak kenduri..sebok yeh?? semalam vee kate tak masok opis..mc ke?? ehehehehe...

fen baru lg dgn kuzal tuh...rileks oke..kene sabar bnyak..ikot je ckp akak akak kat sini tau... =)

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Mya..
Sungguh akulah yg terakhir..
Sorry Dear..
Tak sengaja..

Kwn2 dah bagi cadangan/nasihat dan banyak yg u leh amalkan..

Dan my dear..
Percayalah bahawa ur hubby xde niat or maksud apa2 sbnrnya. and FYI, org kalau dh main game memang mcm tue. Even dia dah tau u ada tapi dia tetap akan main. Faham perasaan pemain game. So, dear janganlah amik serious hal ni ok. kalau u jadikan ini isu, silap hari boleh meretakkan hubungan u and hubby u. So, juz take it easy ok. juz cool ok..

Fikirkan yg baik2 sahaja. jangan sensitif sangat. kan u sendiri yang dah sakit hati..? Banyakkan masa bercerita with ya hubby and sekali sekala selami hati dan perasaan pemain game. Join main game sekali. hehe.. even lapar tapi game is most important. Hehe..

akhirnya makan kat luar.. bukankah mesra gitu.. :)

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

CIk Lol,
Yeah yeah....i actually addicted to game as well..hahah...takpelah..anyway.. i know wats inside his heart la kot...kot la...pemian game tegar kan...sbb sebelom ni punye entri ade cite pasal tegar tak tegar nye die men game..smpai kiteorang nak g holiday pon i have to switch off the power supply to his game..hahaha...isnt that cute???!!

anyway..thanks babe...

LotsOfLove-Pearls said...

great!