Friday, December 26, 2008

Simpang Pulai - Tapah

~ ConDominIums Di Lereng Bukit ~

~Wajah Orang Orang Asli Keluar Mencari Rezeki~

~ThE MisT~


~ SenYum SeIndAh SuRia~

~HabiTat SaNg RaJa RiMbA~


Setelah dekat sejam kami berlabuh di pekan Lumut itu, kami meneruskan perjalanan kami lebih kurang jam 6 pagi. Hasben pandu kereta kami menuju ke Utara sekeluarnya kami dari kawasan Lumut itu. Oh! Oh! Kemana ya? Menuju ke Simpang Pulai, Ipoh..Oh aku tidak sempat mengambil gambar kerana tidak adak pula spare battery. Lecehlah!

Aku cuit lengan hasben, bertanya "Hasben, kita nak kemana?". "Kita pergi Cameron Highland ya beby?", tanya hasben kepada aku. Oh! Aku suka ke sana. Sejuk dan nyaman udaranya. Kami meneruskan perjalanan kami menempuh hening Subuh menuju ke Tapah. Hasben tiba tiba mahu berhenti untuk solat Subuh. Oh! hampir aku terlupa. Itulah menjadi manusia, mudah lupa pada diri. Lalu aku seluk bacpack yang berada di sit belakang dan aku capai selendang bewarna kuning keemasan. Aku pakaikan dikepala dan sesampainya kami di perkarangan masjid waktu itu orang sudah pun separuh perjalanan ibadat mereka. Sebaik hasben parkir mobil, aku terus bergegas membuka but mobil dan mencapai beg yang berisi telekung aku. Aku tarik keluar kain pelikat milik hasben dan ku berikan pada hasben sambil berlalu mencari di mana tempat solat wanita. Aku tidak sempat mengejar untuk berimam sebab ketika itu masjid hampir lengang. Hanya tinggal beberapa orang yang duduk di sudut sudut masjid membaca Al-Quran..

Usai Subuh, tenang jiwa untuk meneruskan perjalanan. Tatkala itu waktu hampir ke 7.30 pagi. Dan perut minta di isi. Aku katakan pada hasben yang aku lapar. Oh!oh! Hasben kata nanti dulu masih belum jumpa R&R untuk kami berhenti bersarapan. Tapi, hasben tahu aku takkan boleh bertahan lama bila perut aku kosong lalu hasben berhenti di Petronas lagi. Hasben belikan aku 2 bungkus roti berserta Ducth Lady (Low Fat milk) untuk aku alas perutku. Sempat aku berpesan kepada hasben untuk membelikan battery untuk Nikon 7.1 aku yang telah exhausted. Oh! Hasben sayangkan aku. Hehe! Selepas itu kami teruskan perjalanan. Sambil itu aku sumbatkan roti ke mulut hasben juga. Karang kata aku tak berhati perut pulak makan sendiri sendiri. Haha! Oh, nyaman jika berjalan diwaktu pagi ni. Segar udara ketika embun liar mula membasahi bumi sebelum matahari terbit. Habis roti ditangan aku keluarkan Nikon aku yang telah exhausted batterynya.

Aku seluk plastik Petronas untuk aku carikan battery baru. Lalu aku masukkan kedalam buntot Nikon 7.1 aku. Wah!!! ia berfungsi lagi. Aku suka! Bermula lagi aktiviti aku mengambil gambar lagi. Gembira tak terkata. Tatkala kami sampai di Tapah, aku ingatkan hasben untuk mengisi petrol kereta kami. Oh ya! Kata hasben "nasib beby ingatkan orang," katanya. Aku memang selalu kena ingatkan hasben kerana hasben jarang alert dengan perkara yang sebegini. Kami tujui pula Shell. Isi penuh ketika itu yang petrol berbaki setengah tank up lagi Rm60 lalu penuh tangki. Oh! Cukup hingga hari kami mahu pulang nanti jangkaku.

Ketika dalam perjalanan menaiki puncak Cameron Highlands, aku terpesona dengan hutan hutan dan gunung-ganang yang menghijau. Sungguh indah ciptaan Illahi untuk makhluknya. Sekali lagi berdecip decip Nikon 7.1 aku. Kami limpasi rumah rumah orang asli. Oh! Oh! sangat ramai orang asli yang telah keluar di waktu itu untuk mencari rezeki. Tidak kira lah muda atau tua. Berbekalkan parang dan kain melilit kepala mereka berjalan beramai ramai meredah lautan belantara. Oh! Tidak pula mereka gentar dengan ngauman "Sang Raja Rimba" atau sisiran "Si Panjang Berjela". Mungkin bagi mereka, belantara itu tempat mereka, tidak lah perlu gentar. Jika gentar perut tidak berisi la agaknya. Aku tak makan sejam dua sudah terasa laparnya. Inikan pula mereka orang asli yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Badan pula kerempeng kurusnya. Uh! Kesian mereka.

Setibanya kami di Lata Iskandar, aku minta hasben berhenti seketika. Aku bilang padanya aku mahu melayan Nikon 7.1 aku di Lata Iskandar itu. Ya! Hasben setuju. Dapatlah kami berehat seketika sambil menjamu mata kami dengan air terjun lata itu dan sempat aku dan hasben berposing di depan ari terjun yang tingginya? Oh! Aku kurang pasti berapa kaki. Aku cecahkan kakiku di bibir air terjun itu. Oh!Oh! Sangat sejuk dan nyaman airnya. Aku cuci mukaku. Terasa sangat segar.. Hasben duduk mencangkung di tebing. Ketakutan akan kedinginan katanya. Aku renjiskan air dimuka hasben yang layu mungkin mengantuk agaknya. Menjerit hasben padaku. Tatkala itu hasben tidak lagi takut pada air yang sejuk itu. Hasben rendamkan kakinya di dalam air sungai yang mengalir dingin itu. Wah! Sangat hebat! Tadi tak mahu mula, bila aku ajak hasben bersama. Aku ambil photo hasben berposing seperti mahu terbang ke angkasa. Aku tahu hasben letih memandu semalaman. Hasben tanya pada aku, "Beby nak mandi?". "Harr?! Taknaklah!! Gile ke? Sejuk ni", jawabku pada hasben. Berdekah dekah hasben ketawakan aku. Eee.. Jahat!! Setelah selesai sesi penggambaran, kami mahu teruskan perjalanan.

Oh! Aku rasa macam mahu terkucil pula. Almaklumlah sejuk tika di air terjun tadi masih terasa di jemari kaki aku. Aku tarik tangan hasben menuruni toire awam yang terletak di lereng bukit. Aku suruh pula hasben QC. Bersihkah toire itu? Haha! Hasben ketawakan aku lagi sekali. Bersihlah katanya. Hasben memang tau sikap aku yang cerewet tentang toire. Kalu kotor sanggup aku tahan biar terkena batu karang atau sembelit. Okay! Senang tugas aku kalau begitu bersih toire itu mengikut QC hasben. Dah lega, kami menuju ke kereta dan kami meneruskan perjalanan kami untuk ke destinasi berikutnya, Tanah Rata.

To Be Continued...


Wednesday, December 17, 2008

Destinasi Berikutnya

Korang nampak apa yang aku nampak?


Menara ke tiang? Aku tidak pasti.



Hening Subuh dimana lokasi tidak aku ingat lah.


Oh! Oh! Sungguh biru. Berdiri dibawah cahaya bulan.



Nak peluk pokok besar sangat jadi aku pegang pun cukuplah.



Hasben sedang mamai baru bangun dari berdengkur lalu aku paksa untuk mangambil gambar.


Neon dari kapal kapal yang berlabuh.


Oh! Oh! Ini gambar syok sendiri!!



Snapped masa battery Nikon 7.1 weak, inilah hasilnya.

Setelah selesai hasben bersiram, solat aku hulurkan pada hasben baju nya bersama bermuda. Oh! Sudah pasti baju kesukaan hasben bewarna oren.. Setelah siap segalanya sambil hasben menanti waktu utk aku usai bersolek, dia tujui bilik itu lagi.Oh! maen game lagi mamat neh, bisik hatiku. 30minit cukup untuk aku bersiap, tatkala itu jam sudah menunjukkan 11.40 malam. Wah! Sangat menarik memulakan perjalanan diwaktu ini. Adventure!! Aku kan Paranormal merangkap para para sakura.Haha!! Ku capai kunci kereta dan berlalu ke bilik entertainment tempat hasben berperang. Tupp!! Aku tekan switch utama yang memberi kuasa elektrik ke semua rangkaian hiburan milik hasben. Tika itu, dia sedang asyik berperang dengan EPL Liverpool vs Chelsea. Hahaha!! Padan muka hasben.

Aku hulurkan kunci kereta kepadanya walaupun dapat aku lihat riak ketidakpuasan di muka hasben. Ah! tidak aku takut. "Pegi tolong orang letak beg dalam kete la..", rungutku. Dengan muka kurang gula hasben berlalu sambil menjeling kepada aku. Aku? Oh! Rileks. Ish! Pemalas hasben ini. Tak mau membantu langsung. Dari hujung rambut ke hujung kaki semua aku yang siapkan. Itulah betapa besar perngorbanan sang isteri tapi kadang kadang kaum hasben ni tak reti nak menghargai. Jangan kata kudis di badan sepender pon sang isteri kutipkan. Tapi hasben aku takdelah kudis. Kalau dah aku pembersih takkan hasben badan berkudis. Kalau ada kudis aku ambik toilet detergen aku tenyehkan ke kudis itu. Haha!!

Selang beberapa minit hasben muncul lagi. Oh! Selesai sudah hasben loading barang dalam kereta. Hasben capai tangan aku, "Jom gerak beby, dah kul berape ni?", bising hasben ditelingaku. Aku tarik LV lusuhku, aku sarungkan ODM Orangeku, aku semburkan Rush ke pergelangan tanganku, aku perlihatkan diri di cermin untuk kali terakhir dan akhirnya kami meninggalkan rumah dengan gembira berbunga di dalam hati. Yeyy!! G Holiday!!
Masuk je dalam perut kereta aku tarik keluar Nikon 7.1 dari LV lusuhku. Get ready to snap photos while on our way of the journey. Oh! Perjalanan sangat menarik di kala itu sebab sejuk dan gelap. Tak kena matahari jadi tak delah aku gelap. Sudahlah sememangnya aku ni berkulit tanned. Berdecip-decip Nikon 7.1 aku berbunyi dek kerja aku yang mengambil bermacam macam gambar. Tujuan kami? Tak tahu kemana. Aku tanyakan hasben tiada jawapan. Katanya ikotkan saja kemana stereng mempergikan diri.
Kami menyusuri jalan Meru, Kapar dan seterusnya ke Kuala Selangor. Tidak aku pasti hasben mahu kemana tapi yang pastinya ke belah Utara. Adelah beberapa gambar hutan yang aku sempat snapped ketika dalam perjalanan. Oh! Sesampai di satu simpang hasben belok ke kiri. Oh! Oh! mahu kemana hasben ini. Lebih kurang 10km terlihat papan tanda Lumut. Ngaa.. Menuju ke Lumut kah kami? Tak kisahlah kemana pun aku okay saje.

Mata aku dah penat setelah menjamu panorama hutan yang hitam tapi aku terasa nyaman. Hasben cuit lengan aku, "Beby, orang ngantukla. Kita berhenti sekejap ya?", tanya hasben kepada aku. Aku angguk tanda setuju. Hasben berhenti di satu stesen Petronas untuk merehatkan lelah kami. Kami turunkan sits sedikit dan berlabuhlah dua pasang mata untuk seketika. Aku tersedar tatkala terdengar hasben berkeroh. Oh! Oh! Sungguh dasyat bunyinya. Barangkali hasben kepenatan. Aku cuba untuk melelapkan kembali mata aku tapi gagal. Aku kejutkan hasben dan aku suruh hasben bertukar tempat denganku. Tiba saat kami meneruskan perjalanan. Tatkala itu jam menunjukkan 4.00 pagi. Aku pandu kereta kecil aku menyusuri jalan gelap itu. Suram! Tapi ada banyak lori. Sedikit sebanyak aku terhibur melihat lori lori yang tersengguk sengguk pemanduannya. Mungkin tidak tukar minyak hitam.

Setelah sejam perjalanan akhirnya kami sampai di simpang empat menuju ke Lumut, Teluk Batik, Setiawan dan Ipoh. Aku tuju ke kanan jalan di mana terletaknya sebuag tugu siput menuju ke Lumut. La.. ke Lumut ke destinasi kami? Okaylah sekadar menjamu mata melihat keindahan Lumut kan? Apa salahnya.. Sesampainya di pekan Lumut, tiada kedai yang aku lihat buka. Oh! Terlupa yang waktu itu sudah hampir subuh. Aku behentikan kereta di Waterfront Lumut. Hasben terjaga dari dengkuran lalu bertanya dimana lokasi kami. Oh! Aku beritahu hasben yang kita berada di Lumut. Kami turun dari kereta dan berjalan di tepian waterfront. Oh! Oh! Sangat nyaman bau lautan. Aku suka... Menikmati panorama indah dari neon diseberang lautan. Oh! Mungkin dari kapal kapal yang berlabuh atau mungkin dari Pekan diseberang sana.

To Be Continued...

Tuesday, December 2, 2008

Perjalanan Jauh

Hallu semua..sorry lamer gak aku tak jenguk blog aku sendirip..sgt bz 2-3 hari nih..untuk tak buang masa, marilah enjoy...

Ahah..tanggal 28hb November 2008, tepat jam 5.30ptg aku kemas beg aku dan balik ke rumah dari opis la mane lagi?? Then sesampainye aku dirumah, aku campak beg aku..aku gantung kasotku and aku tujui couch aku..fuh!!!ku lemparkan bontotku ke atasnye..nikmatt!!!!!!

Lalu, aku capai remote Tv bersama remote Astro..Ku tekan punat ON..ku tekan tekan tekan tekan tak jugak aku jumpe channel yang menarik utk aku tonton. Lagi ku tekan tekan tekan kononnye nak juge aku cari channel menarik.OH!!! tak jumpe lagi!! Sangat bosan!! Aku tgok jam di dinding dah dekat pukul 7 ni..Mana hasben? Takkan tak balik2 lagi. Baru aku nak capai handfon sudah ku dengar bunyi grill rumah aku diseret..

Oh!! Hasben kah? yey!! Aku berlari ke pintu. Aku pulas tombol, tara...wajah hasben yg kepenatan tersembul depan aku. Ku capai tangan hasben dan ku kucup. Sudah menjadi routine aku utk lakukan itu. Hasben hampiri aku lalu di kucup pipi dan dahiku. Oh! Sgt romantis!! Haha..( Cik Mira sile jeles ye!! )

Setelah pintu ditutup, aku tanyekan hasben, " Kanda, mau minum apa? Tea, Coffee or just Plain Water?". Hasben kata air sejuk je. Okay, ku capai gelas lalu ku buka peti es. Ku keluarkan botol kaca berisi air sejuk dan aku tuangkan ke dalam gelas tadi. ku simpan lagi botol ke dalam peti es. Berjalan menuju kepada hasben lalu dihulur gelas. Aku labuhkan bontotku disebelahnya. Perbicaraan bermula, "beby, nak g mane2 tak? Jom tengok movie?", tanya hasben kpd aku. Oh! sgt malas nak keluar. "Tak moh ah!! Bosan ah!! Jalan dekat2 ni boring". Aku beritahu hasben. tiba2 terdetik idea untuk aku pergi ketempat yg jauh. Tapi tak tahu ke mana hendak kami tuju..


Lalu aku katakan pada hasben yang aku mahu pulang ke rumah bunda mertua di Kapar. Oh!! Hasben senyum lebar bila berbicara ttg kampung halamannya. Sudah lama tidak kami menjenguk bunda di kampung walaupun tidaklah sejauh mana Kapar tu. almaklumlah kami berdua sibuk dgn tugas seharian. Aku tujui kamar aku lalu ku capai backpak aku. Aku selongkar closet aku dan aku cari baju yang sesuai untuk aku pakai ke rumah mertua aku. Aku selak helaian lipatan oh!! aku tak tau baju mana yang mahu aku pakai. Aku kemaskan baju hasben dulu. Aku capai lipatan baju hasben lalu ku sumbatkan ke dalam backpaknya. Aku berlalu ker toire, aku capai Neutrogena, Mark & Spencer Almond Body Wash, Colgate, Oral-B tooth brush aku dan hasben, Lactacyd, Seba Med facial wash, Dalacin-T, Clairol Syampoo and Conditioner dan loofah..Penuh tangan aku.uh!hasben sedang asyik bermain PS. Aku biarkan saje tp hati sakitlah. Sebab hasben tak mau tolong. Aku letakkan sumer tuh atas server dan aku mencari- cari mana pouch toiletries aku. Sudah lama tidak aku guna. Hampir terlupa di mana ku simpan. Aku bongkar closet aku, Oh! di dalam ini rupanya.. Aku sumbatkan barang barang tadi kedalamnya. Nasib muat..dulu sorang aje, muatlah sekarang dah berdua nasib baik masih muat..hahaha..

Setelah selesai kerja kemas mengemas ku, aku suruh hasben mandi solat dan bersiap. oh! katanya awal lagi. Tunggu sebentar. Dia masih leka dengan PS nya. Tidak aku perduli, aku capai tuala aku dan aku tuju toire untuk shower. Oh! tatkala ku curah badanku dgn shower dingin dan nyaman sekali. Hilang lelahku kerja seharian. Oh aku lupa yang telah aku masukkan shower gel serta facial cleanser aku ke dalam beg.Oh!Oh! Tak mengapalah. Aku picitkan shower gel Johnson & Johnson ke batang kayu loofah aku yg jarang sekali aku guna. aku gosokkan ke belakang badan aku. Sangat segar..bersih aku rasa kulit aku dari daki daki serta peluh. Usai sudah sesi penyabunan, aku bersihkan loofah dan aku gantung di tempatnya. Aku lalukan badanku dengan air..oh...sangat segar. Selesai, aku ambil towel aku lalu ku tepekkan kebadan hingga separa kering lalu ku kembankan badan aku menuju keluar.

Oh! aku lupa aku belum lagi pilih baju apa yang hendak aku pakai. Lalu aku capai baju sleeveless hitam bersama British India linen pants berwarna hitam. Entah kenapa aku mahu berwarna hitam malam ini. Mungkin kerana dingin. Selesai aku maghrib aku berteleku menanti Isyak yang sememangnya di ambang. Hati kecil aku berbisik, Oh! Hasben tak solat lagi...aku mendengus..lantaklah! Sudah aku peringatkan. Aku nanti Isyak dgn tekun sambil aku berteleku sendirian. Di masa inilah aku mengabdikan diri kepada-Nya. Habis Isyak aku lipat telekung aku lalu aku sumbatkan ke dalam backpak ku. Hasben masih khusyuk dgn PS.

Aku berlalu ke dalam entertainment room kami. Aku capai kusyen kecil lalu ku lempar kepada hasben. " Dah Isyak, nak jadi ape? Setan? dok layan game tu, sampai tahun depan pun tak habis", marah ku pada hasben. Hasben pandang aku dan mencebek muka..uh!! sgt sakit hati. Tapi dia tetap bangun sambil jari memicit remote lalu ditanggalkan headphone yang melilit kepalanya. Sunyi kamar itu. Aku hulurkan towel kepadanya, dgn senyum nakal, hasben kucup pipi aku dan berlalu ker toire untuk shower..

To be continue..

Friday, November 28, 2008

Air Mata Permata

Air Mata

Bahawasanya air mata, tiada lah kira tempatnya untuk jatuh, tidak pula ia memilih waktu untuk menitis. Asal ada sahaja pasti jatuh juga, walaupun ketika kekelatan mata melanda.

Air mata adalah kepunyaan bersyarikat, dipunya oleh orang orang melrat yang tinggal di dangau dangau kecil dan buruk di sudut desa, di curam bukit, di lereng gunung

Air mata juga dipunya oleh mereka yang di istana istana indah, mahligai tersergam walaupun kemewahan menghiasi segala, bahkan disitu lebih lebat air mata yg melanda meratap memulas tangis.

Air mata juga milik anak kecil yang bermain dengan teman sepermainan pabila saat patung boneka direnggut dari tangannya. Tangisan tidak berkala, tidak kira usia.

Dikala air mata aku yang menitis, adakah siapa yang tahu apakah isinya? Perlukah aku khabarkan pada dunia ada apa dengan air mata aku? Tiada siapa yang tahu tatkala air mata aku menitis berbutir butir.

Bertanyakan pada diri sendiri kenapakah air mata di gelar permata berharga? Aku tiada jawapannya. Hanya kalian mampu menghuraikannya.

Kamar Tempat Aku


Buka Buku Buka Mata

Dalam kamar aku, aku tersengguk. Menahan mata dari terkatup. Lalu aku capai senaskhah buku untuk ku layari helaian demi helaian.

Seorang lelaki tersenyum menegur. Tak guna membuka buku untuk menahan dari matamu terkatup katanya, buku untuk menutup mata bukan menahan mata dari terkatup.

Aku beranalog sendirian, kan elok menutup buku membuka mata? Tapi sayang, sebaliknya terjadi.

Mulai esoknya dalam kamar aku
Tak pernah aku tersengguk lagi walau lelaki itu sudah lama tidak berkata, apa sahaja tentang tutup buku buka mata atau buka buku tutup mata.

Dalam kamar aku kini, aku membaca
Mataku tidak lagi rasa seperti mahu terkatup bila senaskhah buku aku selak helaiannya

Monday, November 24, 2008

Hamba Setia


Memperhambakan Diri kepada-Nya


Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan dengan Allah swt

Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt

Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya

Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . . Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendunghajat hati sihamba itu.

Monday, November 17, 2008

Loving the Alien


You gave me a life that was alien to me
You showed me love is for real not just a fantasy
You look at me, hold my hands & take me strength to strength You gave me a belief love is heavenly, it's not all about pain
Even when you are upset & down with agony I understand it's temporary,
I can see love in your heart for me Whatever you do,
You do it with intense passion
You've give love a all new dimension
You've the ability to face the strife & keep our love on roll
You've the magical power to make me happy & touch my soul You're charm to say the least, it's not about generosity
But you're charming by your inner shines,
I'm charmed by your inner charms And it's a piece of writing about an angel who's making my all dreams true
You're everything to me,
I'm all yours & this poem is dedicated to you

Pesanan Terbaik

Setiap aper yang berlaku pada aku mesti ade hikmahnye...selepas satu, satu lg yang laen dtg..begitu kuat dugaan yg Tuhan berikan pada aku untuk aku teruskan hidup sebagai seorang khalifah dibumi- Nya.

Dalam pade tu, aku raser sgt bertuah kerana terpilih utk menghadapi segala ujian yang diberikan oleh Tuhan terhadap aku. Mungkin orang laen tak dapat raser aper yg aku raser. Ade yg pahit ade yg manis..yg pahit sepahit hempedu..yg manis semanis madu.. Tapi aku tetap redha dgn setiap yg pahit atau yg manis sbb bg aku sumer tuh membuatkan aku menjadi seorang yg lebih matang dan lebih berfikiran positif. Lagik pon aku leh jd kuat sikit. takdelah too sensitive kan..

Yang menjadi tande tanyer pade aku lately...why shud people do like this to me..What have i done wrong? Kenape mesti aku merasai sumer nih? Susah actually biler terlalu baek dgn org neh mya. Kata hatiku.. biler baek sgt dgn org, org pijak kepale kite so biler dah kene pijak dorang yg memijak raser diri die hebat. Betul tak ape yg aku katekan ni?

So, next time please be careful with whom u r making frens with. Bukan senang nak carik kwn yg tak mkn kwn nih. Patutnyer aku sedar mase memule aku dgr pasal kwn aku yg mkn kwn ni. Sumer org yg sayang aku suh aku jauhkan diri dari kwn ni tapi aku plak buat dek jer sbb aku tak raser kwn nih mcm tuh. Tetibe bile dah jadik mcm ni baru aku tau yang sumer org dalam dunia nih ade baek ade jahat dan tak sumer boleh dipercayai.

Biler berhadapan dgn kwn yg mcm ni, mama selalu pesan dgn aku..mama kate tak sumer org kite boleh buat baek.tak sumer boleh dpercayai jangan sekali2 jadik seorang yg terlalu baek..mama selalu pesan jadilah sperti padi..semakin berisi semakin tunduk ke bumi. Jgn berbangge dgn aper yg kite tak ader..jgn menunjuk dgn ape yg kite ade..jgn mintak simpati org..jgn hidup dgn simpati dan pertolongan org..mama kate BERJAKARI..berjalan dgn kaki sendiri...ayah selalu pesan...jgn jadik seorang yg takbur...berbangga diri dgn kesenangan hidup. Berbangga dengan kelebihan yang ade. Mentally atau physically. Belajar besyukur dgn setiap aper yg diberikan oleh Allah terhadap kite.....

And the beloved husband selalu kate, jadilah seorang yg bijak dlm membuat keputusan.. jgn terlalu ikot perasaan, jgn terlalu mengikut emosi dan amarah syaitan.. dan die jugak pernah berpesan pada aku..

Wahai kekasih hatiku,
Always remember to forget the troubles that pass your way. But never forget to remember the blessings and loves that come each day. ..Never give up..Strike out the path and win for the future..

Die kate lagi die akan selalu ader dgn aku...die tau aku macamane so die kate i dont have to bother about what other people say bad about me..because he said he knows me in whatever angles. Alhamdulillah...Aku bersyukur Tuhan kurniakan die untuk diriku..semoga kami berkekalan sehingga ke akhir hayat. Aku juga bersyukur Tuhan berikan aku mama dan ayah yang terbaik dalam dunia. Aku CINTAKAN mereka semua.

Kalo ckp pasal mati nie, kalo boleh mintak aku nak mati dulu sebelum mama, ayah and shayang aku.. sbb aku tak sanggup nak HIDUP tanpa mereka semua.. So hidup takkan bermakna tanpa orang2 yang kite sayang terutama MAMA dan AYAH. Tiada ganti untuk tempat mereka bila mereka tiada.

Ya Allah, Sesungguhnya yg baik itu datang dari-Mu, dan yg buruk itu adalah kelemahan diriku.. Dan aku memohon pada-Mu jangan Kau pisahkan aku dengan mereka yg terlalu aku sayangi.. Amin....


Mya_Hanny

HappY BiRthDay To MySelf

NeH pEngAlaMaN akU MaSe Aku Dgn KamPeNi laMe DuLu. BerLaKu PaDa TaHuN 2006 Pd HarI UlanGtAhUn aKu. IkuTi KisahNye.. :)

HaRi NeH BezDaY AkU Yg BoLeH dIkAteKaN BeSh LaH JuGaK..EvEn TaK sEbEsH BeZdAy yG SeBeLoM NeH.GaGaGa..FiRsT sKaLiK yAnG WiSh AkU Was My LebLy NieCe..AdEkE PaToT wIsH AKu KoL 11.58mLm..MaNe AcI KaN..nGahaHaHAh..taPi TaKpeW LaH aT LeAst She IngAt..SumEw2 PoN wIsH AkU KeCuAli InCiK NaJiB..TuNgGu pUnYe TunGGu BaRu Lah bELiAu wIsh PaDa JaM 1.45pG..DgN aLaSaN TeRtIDo..KaLo DaH KoL 1.45pG tAkDeLaH AkU kaTe TeRtIdO..TaPi TuH bG AkU..BuT Bg OrG LaEn AkU TaK TaU LaH KaN.NgaHahAh..
AkU McM BeSe maSuK OpIs pG TaDiK ThEn PraG wIsH akU Tp zEEnAt TeKejOt BeRoK sbB dIe kaTe BizDaY AkU esOK MakNeNyeR 31hb LaH..hARi NeH AkU AdE dInnEr..TaPI AkU taK dBenArKan PuLanG..ZeEnAt KaTe BoSh TenGah MaRah Ade MeeTing..AkU PoNg apE LagIk..SeJoK seLuRoH badAn..TaKoT sIoL KaLo KeNe MaRah.TuNgGu PunYe TunGGu..dAh pUkOL 6pm.BaRu BosH sAmPai..TeTibe BosH kAte...

"wEyH MaNgKoK, LenkaLiK jGn Bg No pHone aKu KaT monyEt2 & beRuK2''

AkU yG tiDaK MeMaHaMi ApE PunG TeKejoT BileR BoSh KaTe CaMtUh. MukE BeLiaU NaMPaK sIyes..JadIk AkU PunG Tak BraNik nAk CkP PaPer lah..IkotKan aJer..
SeDanG aKu menstressKan DiRi sBB tAk dApaT bALik, pRaG panGGey AkU TuRuN BaWaH..HaIk..SetaU AkU PraG kAte TadIk DiE daH NaK BaLiK..CemAnEr aDe Lg maMaT TaMbi SeKo Neh..PraG BeRgeGas Naek BiLe AKu taK MuncUL KaT BaWaH..PRaG KaTe..CePat AmmY..BosH PaNggeY..AkU NaK MeLaBor aCtUaLLy LaMsUm Tak JadIk..aKu PunG dGn KeTaKutaN TuRuN LaH Ke Bawah..raSer Mcm NaK TerKuciL PoN Ade JuGaK NeH..TaKot..
SeBaEk SajeR AkU MeLanGkaH MasUk Ke PanTry..

PaPp!!kTePeK!!KeLepOp!! McM2 BuNyIk YaNg KuAr..AdeHh SaYe....AkU KiNe BaLinG DgN tELo BerSaMe TepUnG2...AbEH mUkE, BaJu RaMbUt BeRsALut tePung DaN TeLo..SeKaLi TeNgOk mAcAm GoReNg PiSaNg..2 KaLiK Tgok daH McM KenTaKi PoN AdEr..AgagagGaga..
SuMeR geLaKkaN AkU..AmPeS ToL LaH..TaPi AkU TeRHaRu SbB DoRaNg Bg AkU BiZDaY CaKe..SeDaP wOo...BaKeRs CoTaGe PunYe MoChA CaKe..pAsTuh BoSh BeLik PiZzA HaT..BaNyAk SioL AkU MkN..kALo LaH AjIb TaU. MaSaK aKU..NgAgAgaGAgAGGA...
AkU NaK bALiK La WeYhhh...TeTibE BoSh KaTe Ko TaK LeH BaLeK sbb AkU BoSh So Ko KeNe MaeN GeM RoKeT TuH...AdeH ....sAkeT JiWe RaGe..

TeTiBe AkU dApAt IdEa...kEbeTulaN taIm TuH BoSh SuH aKu NaEk Ateh AmeK daDu uTk peRmaInaN DaM UlaR Ke RokEt Ke hApE...pe LagIk...Aku pOn MaSuK LaH DaLam JaMbaN..AkU BaSaH KaN MatE Aku..
MUahaHAhshahhhaha..KekUnUn NaNeS LaH..BoSh TeNgOk KomPOm dIye KaSiK aKu BaLiK...aKu DgN bAnGgE NyE TuRuN Ke BaWaH BeSaMe AyeR MatE PalSuKu..
akU bArU nAk MaSoK PaNtRy...teTiBe AdE SaTu SoRe kaTe..

"alaAAaAaA..TaK YaH laH Ko NaK LeTaK Ayer Ke AbOk Ke KaT MaTe Ko..Aku taU kO TaK NaNes..KitE KaN dAh aDe CCTB"

nGahahaAHA SumEr GeLakKaN Aku..AraM..
KaLo OpIs AkU dAh Ade CCTB mAknEnYe aBEh La AktIbItI Aku KetIKe mEngKuReK LuBaNg IdUnG dKetAhuI OleH SuMeW..BuKaN KorEk IdUnG jE..AkU kOrEk McM2 SumEw AdEw..Ya AmPuN..MaLU SiOL...DoRaNg gELaKKan AkU Kaw2 Sbb Taim Tuh SumEw TgH tGok AkU NyEr PreviouS Aksi KaT AteH ....HiDDeN CamErA..BaBi BeTui..

PerSoAlaN nYe..NaPeR aKu TaK tAu KewUjuDaN CaMeRA tUh DaLaM oPiS NeH?

Because You Love Me~~

Dedicated to my loved ones,
Mama, Ayah, Ajib & to all who love me..

For all those times you stood by me. For all the truth that you made me see. For all the joy you brought to my life. For all the wrong that you made right. For every dream you made come true. For all the love I found in youI'll be forever thankful. You're the one who help me up. And never let me fall. You're the one who saw me through, through it all...

You were my strength when I was weak. You were my voice when I couldn't speak. You were my eyes when I couldn't see. You saw the best there was in me. Lifted me up when I couldn't reach. You gave me faith 'cause you believed. I'm everything I am. Because you loved me...

You gave me wings and made me fly. You touched my hand, I could touch the sky. I lost my faith, you gave it back to me. You said no star was out of reach. You stood by me and I stood tall. I had your love I had it all. I'm grateful for each day you gave me. Maybe I don't know that much but I know this much is true. I was blessed because I was loved by you....

You were always there for me. The tender winds that carried me. The light in the dark shining your love into my life. You've been my inspirations, through the lies you were the truth. My world is a better place because of you.....

Wednesday, November 12, 2008

Positive self-development

Stop making excuses

Aku recently had the displeasure of bekerja dengan one of the most negative people I have ever met. Let’s call her Ms. X. Di ni sure lah si gile mase kat office aku nih..
In her world nothing good ever happen to her, the rains only falls in her part of town and there is a conspiracy to keep her from succeeding. Yang best about dia is that she is intelligent, articulate and has lots of potential.

The problem is that she will never realise her true potential if she does not change her attitudes and beliefs about who is responsible for her development. Sbb dia ni macam sewel sikit. She constantly blames the organisation she works with for not “training her more”, she blames the government for taking all her expandable income (through taxes) so she cannot go back to school, and she blames her family for taking up all her time so she can never get anything done. The one person who she never blames is herself, and as a result she never improves in any facets of her life and tak kawin2 sampai lah skang ni.

Unfortunately, many of us see the world this way. When we consider personal or professional development, apehal sangat senang untuk menyalahkan external factors for our own shortcomings. The reality is that making an excuse is the easy way out, and making a positive change in your life comes down to you making a conscious decision to take action without waiting for someone else to initiate it.

So, adakah korang semua bersedia to start working on personal growth? If so, ni ada lima kunci yang positif untuk korang memajukan diri sendiri... :P

1 Ape saje bende yang korang nak dalam dunia ni kan, do something about it. Aku bagi contoh la, if you would like to be more efficient at your job, and you work on spreadsheets all day but are not as fast as you could be, make a call and enrol in a night course that will sharpen your skills. If you believe that your health is holding you back from optimal performance, call your local fitness club and set up a training plan. Kiranya korang try la membzkan diri korang. Jangan bagi masa korang terbuang je. Lebih baik korang cari keje dari korang duduk tak buat ape..Do it now and stop putting it off. Making the commitment is the toughest part of any self-development plan, so get moving now and you will have the toughest part licked.

2 Choose one or two things at a time. Do you have a laundry list of things you would like to work on? Sometimes, looking at a huge list of personal “to-dos” can be intimidating, and as a result, you do nothing. I find it easier (and more productive) if I choose one personal and one professional self-development programme to tackle at a time. You will be focussed on the task at hand, you will not be overwhelmed, and as you complete one task after another, sure korang punya keyakinan diri tu will grow.

3 Adopt a selfish attitude. Too many people play martyr and say: “I can’t do anything for myself because I have to look after another.” Ni alasan bagi orang yang pemalas. Aku rasa zaman la ni, sangat ramai orang yang macam ni. Fair enough la, but then how many dreams go unrequited because of this? How much potential is lost and unhappiness caused because you did not take care of yourself first? The reality is that if you improve yourself, you will be able to do more for others and everyone will be happier. If you sharpen your professional skills and get a raise because of it, you will be able to provide for your family better.
If you take time to exercise and find optimum health, you will be more confident, less stressed, and you will set positive example for those around you. Actually, these things boleh buat korang distress tau. Believe it or not, korang cuba lah. You may have to be creative with your schedule and how you get things done, but you can do it.

4 Spend time with people who are at where you want to be. Learn from mentors ke seniorita ke senior ke and adopt the attitudes of the successful. But make sure positive attitudes la, jangan pi adopt yang tak elok pulak. Most people who have been fortunate enough to succeed in this world have done so because they are confident, positive and hardworking. Surround yourself with these people and you will start to understand how they came to succeed. The people you spend time with have a massive influence on your attitudes and mindset, so be careful about this.

5 Recognise that it is all up to you. Your growth and development is your responsibility – not the government’s, your employer’s, your family’s or your religion’s. Ada sorang mamat ni from US, Randy Gage, an American author, speaker and consultant on the topic of prosperity, recently said that when he looked back at his failed relationships, his crooked business partners, his bankrupt bank account and his failing health, he realised that there had only been one person at the scene of each of these “crimes”. Him. Are you the only one at the scene of your own failures? For most of us, this is the case. Start taking some positive self-responsibility for your personal and professional growth. Recognise that the choices you make now will impact your future. Today, even a single langkah yang positive boleh mebawa korang kepada masa depan yang positive, and will help you to avoid becoming the neighbourhood like Ms. X. Yang buruk jadikan sempadan yang baik dan indah jadikan teladan. :) ~wink


To Be Continued.. Penat dah menaip.

Regards,
Mya_Hanny

Rindu

Aku ingin berkongsi cerita dgn sedikit ttg diri aku suatu ketika dulu. Waktu tu, umur aku dalam lingkungan 18-21 tahun. Muda lg, baru habis SPM and aku di tawar utk melanjutkan pelajaran aku ke universiti. Korang tau kat mane? Kat Menggatal, Kota Kinabalu, Sabah. Punyelah aku bertanye2 pada diri aku sendiri boleh kah aku berjauhan dgn family aku. Nak tak nak aku terpaksa jugak pergi. Surat tawaran aku isi semula dan aku serahkan kepada pihak yg sepatutnya. Huru-hara satu kampung mama dan ayah aku bercerita yg aku dapat masuk universiti. Betapa gembiranya hati dorang bile aku dapat masuk universiti. "Takpelah, jauh sikit jer. Nanti boleh rajin2 balik. Bile rase nak balik, call la bgtau ayah". Kata mama aku.

Segala persiapan siap di atur. Dari hujung rambut hingga hujung kaki di uruskan mama dan ayah aku. Beg baju aku pun mama ku yg kemaskan hinggakan aku punye spender dan kotang pon, mama aku yg kemaskan. Tetibe aku jd sebak bila terfikir yg aku akan tinggalkan mama dan ayah aku jauh di seberang. Kalau aku demam, siapa nak tengokkan aku. Siapa yg nak bawakkan aku ke klinik seperti selalu yg ayah buat pada aku bile aku demam. Jangan kate demam, aku selsema sikit pun, ayah kelam kabut bawak aku ke klinik. Korang tengok kasih seorang ayah. Aku terharu.

Mama aku jgn kate cium aku, tidur dgn aku pun still peluk aku. Dan sampai saat ni pun mama aku masih cium, gomol aku sama macam ketika aku masih kecil di pangkuan mama. Setelah sampai hari keberangkatan aku, mama dan ayah yg menghantarkan aku ke airport. Dalam kereta tak payah cerita lah air mata aku berjurai2 tak henti2. Mama kate, jadikan ini satu pengalaman yg baru dlm hidup aku.

Dari aku kecil sampai saat tu, aku tak pernah berjauhan dgn mama mahupun ayah. Ni kan pulak nak suruh aku pergi jauh dari diaorang. Perjalanan aku selamat. Selama 3 jam dalam air craft naik kematu punggung aku. Selamat sampai je kat airport aku mencari arah kemana harus aku tuju. Aku cuba mendapatkan bantuan kereta sewa yang boleh menghantar aku ke UITM. Alhamdulillah nasib aku baik ada seorang pakcik yang sanggup menghantar aku ke sana. Sepanjang perjalanan aku, teringat kat mama dan ayah aku. Rindu sangat pada mereka. Airmata jatuh menitis lagi.

Apa yang aku tau pada saat itu ialah... AKU TERLALU RINDU PADA MAMA & AYAH


Me,
Mya_Hanny

Thursday, November 6, 2008

The Beginning

Assalamualaikum wbt...

Bermula lah lembaran aku dlm menulis blog nih..Nothing much to write here just a simple introduction to myself. Aku tak pernah berblog atau memblogkan diri aku before this. Maybe aku sgt sibuk dgn carier ku atau aku tak pernah terfikir pun utk berblog. Aku pun tak tau mane dtg ide utj berblog plak dah. Mungkin setelah aku membace ide abg aku (asamkeping @ nizam) and timbul ide untuk berblog ditambah pule di sarankan oleh abg dean :P. There is nothing wrong in blogging just that ur blog tuh kene lah jage sket statement nye. Takut ade plak yg termasuk ISA kang. Hahaha.

A bit about myself, i am women, married and 26 years old. Working in USJ 9, staying in Puchong with my beloved Ajeeb. Working with a giant company which organise Events & Exhibitions as well, regardless international might as well domestic Events. For more information please do not hesitate to contact me. Manelah tau korang nak buat sale ke. Hahaha..

And raser nyer takde ape dah. If korang nak tanyer paper kat aku, korang contact lah aku. :D

Sekian, terima kasih :)

Regards,
Mya_Hanny