Friday, August 28, 2009

[[ Entri untuk MAK IMRAN a.k.a MAMA LUNA ]]

Salam Teman Teman,

Entri ni khas aku buat untuk seorang MAHLUK ALLAH yang tak tau bersyukur!! Seorang sahabat aku dapat komen kat SB die..kesian..adeke anak die yang comel and genius tu si MAK IMRAN a.k.a MAMA LUNA ni kate kan anak die Down Syndrom!! Bodoh punye manusia..

Wey MAK IMRAN kalo la enkau terbaca akan entri aku ni kan...baik lah ko bertaubat..Baby Zara tu sangatlah sempurna... yang ko kate die SD ke kenapa?? buta kah ko?? Subhanallah..

Kenapalah ko dilahirkan menjadi seorang manusia MAK IMRAN a.k.a MAMA LUNA. Kan lebih bagus ko dilahirkan menjadi seekor binatang??

Binatang pun tau sayang anak woi!! Ko tu anak ko cacat ke ape yang dok dengki sangat dengan anak orang ni?? iSh iSh.. Aku doakan la ko ni kene panah petir ker ape ker...mulot sungguh melambangkan yang ko tu GILA!!

Buat kengkawan cube korang g kat blog kawan aku ni

www.meamyra.blogspot.com


..korang g tengok la ZARA..sangat comel kan??


]]...Hasben Bersama 3 Bakul Kain...[[

Salam teman teman,

Ni hah aku nak cite sal kejadian di hari Rabu yang lepas ni...Aku dan hasben ekceli bangun sahur lambat. Kire kire dalam pukul 5 camtu la.. So dah la lambat, aku tuju dapo..bukak peti es, tengok ape yang ade. Nasib baik ada ayam kan?? Aku kuarkan ayam tu and ape lagi?? Masuk mekrovef pastu tekan kat butang defrost pastu set 3 minit. Sesambil tu aku masak air. Dah siap ayam tu, aku campak dalam besen, aku amek la kunyit + garam. Gaul gaul panaskan kuali, letak minyak, aku lemparkan ayam yang bersalut kunyit cam Adabi tu ke dalam minyak yang panas tu.

Hasben?? Oh!! Masih mamai lagi beliau. Tengok beliau bukak tebisyen pastu tengok cite ape ntah.. Aku pon tak prasan. Pas je kami sahur dengan jayanya selame 15 minit jer dengan menu ayam goreng dengan kicap :P [NYUM2] kami tunggu orang azan Subuh.. Usai solat Subuh, aku ape lagi?? Mate ngah ngantok kan..tido la...dgn best and jayenye aku tido bersame hasben di depan tebisyen yang terbukak. [ PEMBAZIRAN SUNGGUH ]

Oh No!!! Sudah lambat..tengok2 jam dah pukul sembilan..mak aih..terlajak la plak..lambat dah ni nak g opis..aku kejut hasben..tanye die keje ke tak..die kate keje...amek time off katenye. Okay..aku berlalu ker toire..gedebash gedebush mandi.. bersiap.. capai ajer ape yang ader dalam gobok. Salam tangan hasben sume, trus la aku zasssss.. Sesampai nyer di opis...erk.. Yolanda dah masuk pulak...tgok jam kat tangan..ngaa..kol 9.40 dah. Hahah!! Staff yang bagus aku ni.

Oke oke..ni klimaks cite ni. Hari pon dah petang and mase dah menujukkan jam 5. Apelagi aku bungkus segala barang aku, cabut!!! Sebab nak masak lagi kan?? Kenelah bergegas pulang. Sesampainyer aku dirumah, time aku pulas je tombol pintu rumah, bau wangi menusuk ke lubang idong aku. Pelik + ajaib.. Bau ape ni?? ni bukan bau setangi keling bawah umah aku ni sembahyang rasenye. Takkan awal gile keling ni sembahyang. Aku tengok kain baju bersidaian kat ampaian luar. Aku dah letak kasut dalam cabinet, aku g terjah la bilik. La....tak keje rupenyer hasben aku. Ade kat rumah!! Cuih!! Tensen and stress oke..Jeles pon ade gak sebab beliau tak keje. Aku tengok vacum besepah!! Aku g kat gobok..guess what??

Wahh!!! Kain baju yang sebeban tak berlipat tu dah ade dalam gobok.. Hasben lipat kain baju?? hurray!! Kalo korang nak tau kain tu ade la kire kire dalam 3 bakul kot. Habis sumer di lipatnyer. Walaupon cara lipatan tidak sekemas aku yang buat at least tidak lah aku pening tengok kain tak berlipat tu kan?? Hasben terkorban tenaga dengan kain kain yang 3 bakul tu. Wah!! kipas dah bersih!! Patot la vacum besepah je. Katenye, belum siap lagi.. Nak vacum bembawah katil sume. Aku kate oke.. Peluang kan??

Yang aku hairan nye.. Kenape tetibe hasben aku jadi rajin cenggitu? Vacum rumah + lipat kain + basuh baju + bersihkan kipas. Sampai hari ni aku dok pk pk ni apesal. Takpelah, aku berterima kasih pada beliau.

Sekian cerita untuk kali ini. Hasben bersama 3 bakul kain..

Mya_hanny


Ni la die orang yang berjaya melipat kain sebanyak 3 bakul tu..heheh..

Wednesday, August 26, 2009

]]...Aku Kembali On Air...[[

Salam teman teman,

Agak lame aku bercuti dari berblog kan??? ahahaha...kini aku kembali..aku tak sihat hari tu..demam teruk...fever of this year la agaknye...

Memang adat la aku ni..dalam setaun ade la aku demam yg paling teruk sampai takleh bangun..tapi demam jer..bukan sakit len2 oke..kire kire aritu..dekat 3 minggu aku tak sihat...seminggu lebih tak berbangun and tak bermandi...tak boleh nak mandi..mandi je menggigil..even aku mandi air suam skalipon..sudahnye...asben la yang ngelap badan aku..[ Thanks Ajeeb ]

Mama ade suruh aku balik rumah beliau sebab katenye sape nak jage di kala demam...No worries la mama..Sepanjang aku bercuti sebab demam tu, Ajeeb amek cuti gak.. Kengkonon demam jugak. Ya..aku bersyukur Tuhan termukan aku dengan Ajeeb [ W.A.L.A.U.P.O.N ] kengkadang eee...rase macam nak je ramaskan beliau. [ A.J.E.E.B ]

Okey teman teman...i m back on track..buat teman teman yang dok tinggal offline msg utk aku tu..mekaseh bembanyak yeh...aku akan terjah blog korang soon...C ya!!

Mya

Friday, August 21, 2009

]]....Bismillahirrahmanirrahim....[[

Assalamualaikum buat teman teman yang aku sayang and kasihi,

Dikesempatan ini..sempena Ramadhan yang bakal menjenguk kita, aku nak memohon maaf pada semua teman teman. Jika ada kekasaran yang berlaku sama ada sengaja atau tidak sengaja.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat...

Wassalam..

Tulus Ikhlas,
Mya

Thursday, August 20, 2009

]]...Ayang vs Abang..[[

Memula skali ayang anto kat abang?

Dear abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang.. sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?
Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah
Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance...ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah..
Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak
Paling menyedihkan.. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??
Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,
ayang


Ni abang lak bagi....

Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham keta tu keta bos abang. Nanti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta.. abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak..
Sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak muka pontianak dlm citer phsm.. bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per.. wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu...pasal morning kis tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning kis cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang izinkan Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana .. kalau ada gulai tempoyak ke nnti jgn lupa bwk balik skit..
Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital. abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang ketawa...hahahhahahahahha

Tuesday, August 18, 2009

]]...Dango Daikazoku...[[


sesuai jadi lullaby...

Mya Hanny

Aku Bercuti

Salam teman teman,
Blog aku akan bercuti...ntah sampai bile..aku pon tak tau...nanti bile aku dah sihat aku apdet yeh... take care...for all yg concern pasal aku..mekaseh bebanyak..

Mya

Wednesday, August 5, 2009

[[... 40 years of marriage ...]]

A married couple in their early 60s was celebrating their 40th wedding anniversary in a quiet, romantic little restaurant.

Suddenly, a tiny yet beautiful fairy appeared on their table. She said, 'For being such an exemplary married couple and for being loving to each other for all this time, I will grant you each a wish.

' The wife answered, 'Oh, I want to travel around the world with my darling husband.'

The fairy waved her magic wand and - poof! - two tickets for the Queen Mary II appeared in her hands.

The husband thought for a moment: 'Well, this is all very romantic, but an opportunity like this will never come again ; I'm sorry my love, but my wish is to have a wife 30 years younger than me.'

The wife, and the fairy, were deeply disappointed, but a wish is a wish. So the fairy waved her magic wand and poof!

...the husband became 92 years old.

[ Men who are ungrateful bastards should remember fairies are female..... ] hahaha!!