Wednesday, July 29, 2009

]]... Marah + Kecik Hati ...[[

Salam teman teman,
Aku tak tau kat sape aku nak mengadu...nak aku adukan pada mama + ayah..ahhh!! mungkin mereka akan suruh aku bersabar...situasinya begini...

Apa yang akan korang lakukan bila rasa diri tak dihargai oleh orang yang tersayang?? Aku bukan berniat tak baik nak ceritakan perihal ni pada awam..Tapi, kadang kadang..aku rasa macam aku tak dihargai sebagai seorang isteri... Kenapa ya?? Mungkin perasaan aku saje atau...Entahlah..bila aku rasa macam ni aku selalu masuk bilik air menangis...Aku tak mau menangis depan dia.. Aku tak mau menimbulkan persoalan di benak fikiran dia. Aku mau dia sedar sendiri apa yang aku rasa..

Macam mana ya?? Untuk aku tidak di hantui perasaan ni?

Mya_Hanny

24 comments:

SkiD said...

Aduhai...ni standard ni..kekadang partner kita tak tunjuk yg dia caring...!! Sebenarnya dia caring macam biasa. stay cool..!!!

LotsOfLove-Pearls said...

mmm...
LOL nak kata aper yer..
hal ni LOL cam xconfident nak sarankan apa2 tapi for me, better dear amik masa yg betol2 free and diskas with him.
terus terang and luahkan evrytin...

kalau dear diam, xakan membantu coz jangan mengharap dia akan faham. you have to move on..

Hehe.. tu jer.
xberani nak kata lebih2.

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Skid,
Thanks bro..mungkin la kot..

Cik LOL,
Thanks babe!! it really helps..nanti mya ada mase mya diskus la dgn die..wah wah ko...macam dah kawen je Lol..hugs~!!

afsal_8281 said...

mya...
semua perempuan bergelar isteri
ada mengalami situasi mcm ni
cumanya ada yg buat tak kesah
ada yg anggap ini serious dan mcm2 lagi

mya kene tau...lelaki ni EGO
tinggi ok... dia syg kita tp tak tunjuk
ada juga yg jenis mmg kering je orgnya

akak pun alami benda ni juga
kdg2 mmg mengganggu dan buat diri rasa tak dihargai juga
sedih, geram, marah, sakit hati
dan mcm2 perasaan ada

apa yg kena ada ialah
kesabaran yg tinggi
akak ko neh kira sbr tinggi neh
kalo tak emmmm tak tau la dik non oiiii

meh kita nyanyi

apa yg penting....kesabaran!!
hiii3X

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kak Sal,
Mekaseh atas nasihat akak tu...kering kering gak kak tapi takkan la sampai kering tak ingat dunia...sedih gak kan biler diperlakukan sebegitu..mya pon kering gak kak tapi sekering kering mya..ade gak basah nye..

time bile mya basah sure lah time ati tgh lembut cam tisu je kan..sure lah hujan...hm....takpelah kak...mya akan cube sedaye upaye untuk sabar..sunyi biler takde orang ketiga...

eddie dewanaga said...

banyakkan bersabar... anggaplah mengalah itu satu kemenangan peribadi, mungkin hubby mya tak suka tunjuk2 ni, tapi sebenarnya dia sayang gila dgn lu...

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Eddie,
thanks..betuah kalo die betul cam ape yang korang rase...tp die adelah die...susah lah nak ckp pasal die..hm...sayang tp tak tunjuk..leh pakai ke description tu?? hm...

sis_nita said...

Mya sayang..

ko tak leh camni..
ko tak leh pendam sesorangg wooo..
manerr blehhh..
ko pendamm lagikk ko yg menderita..

akak kan..
apa2hal yang akak tak puas ati kan..
akak musti terus terang dgn joe..

haiyooo.. kadawale.. ko tak leh taw cenggini.. ni namanyerr terpendam kemarahan..

sebagai suami isteri, kita kena bawak berbincangg.. kalo cik abg tak leh terima, takpe.. yg penting kita dah cakap apa yang kita tak suka tentang perlakuan dia..

ko kena luahkan beb! dun hiding2 about these thing.. kekadang pasal ni leh terjadiknyerr perkara-perkara yang lebeh besar wooo..!

sis_nita said...

-sambungan-

sbb kan.. ada satu kes arr.. kawan akak. cam ko laaa.. aderr masalah ngan asben, tapi tak mo citer.. tak mo terus terang..

sampai satu ketika, dia tak dapat kawal perasaan marah dia.. dia telan pil tido woooo..

nasebbb tak arwahh.. pastu kan.. asben dia pelik laa naperr tetiba dia leh sampai telan pil tido..

baru laa kawan akak ni cakap sumerr yang dia tak puas ati kat asben dia..

asben dia kan.. huhuhu! blehh cakap camni..

"naperr tak terus terang.. tak bincang.."

haaa.. kan kena kat dia lek..

sis_nita said...

-sambungan lagikk-

jadikkkkkk..

apa yang pentingggg..

terussss teranggg bebehh..

janji tau.. janji rock yeah yeah..!

akak sayang ko.. tu pasal akak tak mo jadikk cam kawan akak tuhh..

hukhukhuk..

nak minum jap laaa.. batuk laks..

ko cuba ikut nasihat akak yerr..

dah.. tu jerrr..

papai..

pecah kaca jangan romen..
kalo nak romen, p dalam bilik yerr..

kuIna LadyInRed said...

sabar la cayang!

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kak Nita...
Mekaseh yeh..tetibe mya jadi sayu je kak...nanges plak dah aku...sedih la kak..mya neh pendam pendam sampai biler pon tak meletop..sebabnye..
1) asben jenis tuli..tak tau orang mrajuk ke marah ke
2) kalo die tau pon die wat wat tak tau
3) he never learn from mistakes
4) mya dah bincang dgn die tapi ni jenis lekat sehari dua jer..pastuh buat lagi..

So sebab sebab di atas la buat mya kering ati..keras ati..nak sabar camane lagi?? air mate je teman mya kak...

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kulna ladyinred,
erhm...hai salam ziarah...thanks sbb jengah disini..sabar lah ni..

nurdaniella said...

salam mya.. huhu, akak setuju ngan nita.. sebagai suami isteri nih, memang kena selalu bincang.. memang ada jenis suami yang hati kering ni.. kalau kita bagitau kat dia, elok nyer sekejap jer.. seminggu dua nanti dia buat perangai lama.. tapi dik, kita kena hidup ngan suami kita ni sampai mati.. lama tu.. jadi, akak rasa mya kena banyak2 kan bersabar.. doa la agar suami mya berubah.. orang lelaki ni kena selalu slow talk ngan dia.. kekadang kalau kita buat keras, dia balas lagi keras.. mya kena la cari masa dan tempat yang sesuai untuk berbincang tu.. ajak dia gi tepi laut ker.. akak harap mya tabah yer.. akak juga doakan mya berjaya ubah suami mya tu..

afsal_8281 said...

tu diaaa kuliah pagi k.nita kita
tp betul apa yg dinasihatkan tu

tp kan kak...
selalu yg buat my blood go upstairs tu kan bila kita ckp dia diam 1000 bhsa mcm kita ckp ngan dinding...
adoyaiii sakitnye hati

kalo diam lps tu ada perubahan takpe gak
ni diam2 terus sepi jek
penat je kita dok bla bla bla

itu la laki aku
laki korg aku tak tau
bakal laki korang lagi aku tak tau

letih aku...

besi said...

nak cakap pun tak leh lebih2
tapi rasanya...dlm dunia ni
tiada sape yg tak sayang isteri
percaya la....

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Kak Daniella,
Mya senantiasa bedoa siang dan malam kak..sape pulak yang nak rumah tangga hancur kan?? dan bedoa agar beliau berubah...hmmm...

Kak Sal,
kak nita mmg rajin bagi peransang kat adik adik...bukan kak nita je..akak akak yang laen pon same...mya akan amek sumer nasihat akak akak untuk jadi pengajaran yang terbaik dalam diri mya...bagus mintak pendapat akak akak ni...

betul tuh kak sal...asal kite ajak berbincang je..kalo kite cakap sikit je sure dorang diam...mya pon x faham..diam kalo berubah takpe tapi...tuhan je yang maha mengetahui..

Encik Besi,
Ni bukan pasal sayang tak sayang..ni pasal alert ke tak yang bini awak tu wujud...name pon perempuan kan...dulu sebelum jadi bini kemain lagi...dating die aje yang cepat..skang ni?? pk la scare lojik..

besi said...

mya..tak nak komen lebih sbb tak hidup berdua lagi...sory kalau komen pertama...aku tadi kurang menyenangkan

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Encik Besi,
haih..takpe takpe...tak kisah pon...kan encik besi ade hak mempertahankan kelakian ;)) i will still take it as compliment..

Thanks ye encik besi :)

LotsOfLove-Pearls said...

Then Dear, u hv to diskas with him.

even time diskas tu dia xtunjukkan respon or whtsoeva, tapi mayb next time dia akan fikirkan..

at least u cakap kat dia...

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Cik Lol,
Mekaseh atas idea tuh....udah diskas la lol oi...masalahnye bile kite cakap die diam...camane kite nak tau ape yang buat die buat camtu kat kite??haih...ape ape jelah cik asben oi..ati bini sape yang mengerti..

Joe said...

seharusnya berterus terang, okeh. jadi semuanya jelas dan tak ada prasangka.

tapi mcm En Besi kata, tak ada suami yang tak sayangkan isteri.

bak kata P.Ramlee, sapa tak sayang bini, oii..

deaf_angel said...

lain2 orang tunjukkan cara kasih sayang dorang berlainan.

cuba ko psycho dia sikit. ajak slow talk.

¤(`×[¤_My4_¤]×´)¤ said...

Joe,
Baik encik joe...akan memperbaiki diri.... thanks yeh :)

Deaf_Angel,
untung nye kalo slow talk dgn die kalo die ade respon...ni kite slow talk dgn die cam ckp dgn dinding...nasib la mya ni bukan jenis suke nagging.. :) thanks anyway..