Monday, November 17, 2008

Pesanan Terbaik

Setiap aper yang berlaku pada aku mesti ade hikmahnye...selepas satu, satu lg yang laen dtg..begitu kuat dugaan yg Tuhan berikan pada aku untuk aku teruskan hidup sebagai seorang khalifah dibumi- Nya.

Dalam pade tu, aku raser sgt bertuah kerana terpilih utk menghadapi segala ujian yang diberikan oleh Tuhan terhadap aku. Mungkin orang laen tak dapat raser aper yg aku raser. Ade yg pahit ade yg manis..yg pahit sepahit hempedu..yg manis semanis madu.. Tapi aku tetap redha dgn setiap yg pahit atau yg manis sbb bg aku sumer tuh membuatkan aku menjadi seorang yg lebih matang dan lebih berfikiran positif. Lagik pon aku leh jd kuat sikit. takdelah too sensitive kan..

Yang menjadi tande tanyer pade aku lately...why shud people do like this to me..What have i done wrong? Kenape mesti aku merasai sumer nih? Susah actually biler terlalu baek dgn org neh mya. Kata hatiku.. biler baek sgt dgn org, org pijak kepale kite so biler dah kene pijak dorang yg memijak raser diri die hebat. Betul tak ape yg aku katekan ni?

So, next time please be careful with whom u r making frens with. Bukan senang nak carik kwn yg tak mkn kwn nih. Patutnyer aku sedar mase memule aku dgr pasal kwn aku yg mkn kwn ni. Sumer org yg sayang aku suh aku jauhkan diri dari kwn ni tapi aku plak buat dek jer sbb aku tak raser kwn nih mcm tuh. Tetibe bile dah jadik mcm ni baru aku tau yang sumer org dalam dunia nih ade baek ade jahat dan tak sumer boleh dipercayai.

Biler berhadapan dgn kwn yg mcm ni, mama selalu pesan dgn aku..mama kate tak sumer org kite boleh buat baek.tak sumer boleh dpercayai jangan sekali2 jadik seorang yg terlalu baek..mama selalu pesan jadilah sperti padi..semakin berisi semakin tunduk ke bumi. Jgn berbangge dgn aper yg kite tak ader..jgn menunjuk dgn ape yg kite ade..jgn mintak simpati org..jgn hidup dgn simpati dan pertolongan org..mama kate BERJAKARI..berjalan dgn kaki sendiri...ayah selalu pesan...jgn jadik seorang yg takbur...berbangga diri dgn kesenangan hidup. Berbangga dengan kelebihan yang ade. Mentally atau physically. Belajar besyukur dgn setiap aper yg diberikan oleh Allah terhadap kite.....

And the beloved husband selalu kate, jadilah seorang yg bijak dlm membuat keputusan.. jgn terlalu ikot perasaan, jgn terlalu mengikut emosi dan amarah syaitan.. dan die jugak pernah berpesan pada aku..

Wahai kekasih hatiku,
Always remember to forget the troubles that pass your way. But never forget to remember the blessings and loves that come each day. ..Never give up..Strike out the path and win for the future..

Die kate lagi die akan selalu ader dgn aku...die tau aku macamane so die kate i dont have to bother about what other people say bad about me..because he said he knows me in whatever angles. Alhamdulillah...Aku bersyukur Tuhan kurniakan die untuk diriku..semoga kami berkekalan sehingga ke akhir hayat. Aku juga bersyukur Tuhan berikan aku mama dan ayah yang terbaik dalam dunia. Aku CINTAKAN mereka semua.

Kalo ckp pasal mati nie, kalo boleh mintak aku nak mati dulu sebelum mama, ayah and shayang aku.. sbb aku tak sanggup nak HIDUP tanpa mereka semua.. So hidup takkan bermakna tanpa orang2 yang kite sayang terutama MAMA dan AYAH. Tiada ganti untuk tempat mereka bila mereka tiada.

Ya Allah, Sesungguhnya yg baik itu datang dari-Mu, dan yg buruk itu adalah kelemahan diriku.. Dan aku memohon pada-Mu jangan Kau pisahkan aku dengan mereka yg terlalu aku sayangi.. Amin....


Mya_Hanny

3 comments:

a s a m said...

bagus keluhan ni mya.. stay strong! buat keputusan gunakan akal & bukan kepala lutut..anyway keep up the good work!

mya_hanny said...

thank you abg :P semoga aku akan jejaki langkahmu yg rajin bercerita. bukan utk tujuan ape tp sebagai pengajaran jer :D continue giving me support tau :D

zamrie said...

mya...
hidup memamang macam tuu mahu ker tak mahu harus dilalui, harus di tempohi...

buat baik jangan sekali, buat jahat jangan selalu... tak gitu?