Tuesday, December 2, 2008

Perjalanan Jauh

Hallu semua..sorry lamer gak aku tak jenguk blog aku sendirip..sgt bz 2-3 hari nih..untuk tak buang masa, marilah enjoy...

Ahah..tanggal 28hb November 2008, tepat jam 5.30ptg aku kemas beg aku dan balik ke rumah dari opis la mane lagi?? Then sesampainye aku dirumah, aku campak beg aku..aku gantung kasotku and aku tujui couch aku..fuh!!!ku lemparkan bontotku ke atasnye..nikmatt!!!!!!

Lalu, aku capai remote Tv bersama remote Astro..Ku tekan punat ON..ku tekan tekan tekan tekan tak jugak aku jumpe channel yang menarik utk aku tonton. Lagi ku tekan tekan tekan kononnye nak juge aku cari channel menarik.OH!!! tak jumpe lagi!! Sangat bosan!! Aku tgok jam di dinding dah dekat pukul 7 ni..Mana hasben? Takkan tak balik2 lagi. Baru aku nak capai handfon sudah ku dengar bunyi grill rumah aku diseret..

Oh!! Hasben kah? yey!! Aku berlari ke pintu. Aku pulas tombol, tara...wajah hasben yg kepenatan tersembul depan aku. Ku capai tangan hasben dan ku kucup. Sudah menjadi routine aku utk lakukan itu. Hasben hampiri aku lalu di kucup pipi dan dahiku. Oh! Sgt romantis!! Haha..( Cik Mira sile jeles ye!! )

Setelah pintu ditutup, aku tanyekan hasben, " Kanda, mau minum apa? Tea, Coffee or just Plain Water?". Hasben kata air sejuk je. Okay, ku capai gelas lalu ku buka peti es. Ku keluarkan botol kaca berisi air sejuk dan aku tuangkan ke dalam gelas tadi. ku simpan lagi botol ke dalam peti es. Berjalan menuju kepada hasben lalu dihulur gelas. Aku labuhkan bontotku disebelahnya. Perbicaraan bermula, "beby, nak g mane2 tak? Jom tengok movie?", tanya hasben kpd aku. Oh! sgt malas nak keluar. "Tak moh ah!! Bosan ah!! Jalan dekat2 ni boring". Aku beritahu hasben. tiba2 terdetik idea untuk aku pergi ketempat yg jauh. Tapi tak tahu ke mana hendak kami tuju..


Lalu aku katakan pada hasben yang aku mahu pulang ke rumah bunda mertua di Kapar. Oh!! Hasben senyum lebar bila berbicara ttg kampung halamannya. Sudah lama tidak kami menjenguk bunda di kampung walaupun tidaklah sejauh mana Kapar tu. almaklumlah kami berdua sibuk dgn tugas seharian. Aku tujui kamar aku lalu ku capai backpak aku. Aku selongkar closet aku dan aku cari baju yang sesuai untuk aku pakai ke rumah mertua aku. Aku selak helaian lipatan oh!! aku tak tau baju mana yang mahu aku pakai. Aku kemaskan baju hasben dulu. Aku capai lipatan baju hasben lalu ku sumbatkan ke dalam backpaknya. Aku berlalu ker toire, aku capai Neutrogena, Mark & Spencer Almond Body Wash, Colgate, Oral-B tooth brush aku dan hasben, Lactacyd, Seba Med facial wash, Dalacin-T, Clairol Syampoo and Conditioner dan loofah..Penuh tangan aku.uh!hasben sedang asyik bermain PS. Aku biarkan saje tp hati sakitlah. Sebab hasben tak mau tolong. Aku letakkan sumer tuh atas server dan aku mencari- cari mana pouch toiletries aku. Sudah lama tidak aku guna. Hampir terlupa di mana ku simpan. Aku bongkar closet aku, Oh! di dalam ini rupanya.. Aku sumbatkan barang barang tadi kedalamnya. Nasib muat..dulu sorang aje, muatlah sekarang dah berdua nasib baik masih muat..hahaha..

Setelah selesai kerja kemas mengemas ku, aku suruh hasben mandi solat dan bersiap. oh! katanya awal lagi. Tunggu sebentar. Dia masih leka dengan PS nya. Tidak aku perduli, aku capai tuala aku dan aku tuju toire untuk shower. Oh! tatkala ku curah badanku dgn shower dingin dan nyaman sekali. Hilang lelahku kerja seharian. Oh aku lupa yang telah aku masukkan shower gel serta facial cleanser aku ke dalam beg.Oh!Oh! Tak mengapalah. Aku picitkan shower gel Johnson & Johnson ke batang kayu loofah aku yg jarang sekali aku guna. aku gosokkan ke belakang badan aku. Sangat segar..bersih aku rasa kulit aku dari daki daki serta peluh. Usai sudah sesi penyabunan, aku bersihkan loofah dan aku gantung di tempatnya. Aku lalukan badanku dengan air..oh...sangat segar. Selesai, aku ambil towel aku lalu ku tepekkan kebadan hingga separa kering lalu ku kembankan badan aku menuju keluar.

Oh! aku lupa aku belum lagi pilih baju apa yang hendak aku pakai. Lalu aku capai baju sleeveless hitam bersama British India linen pants berwarna hitam. Entah kenapa aku mahu berwarna hitam malam ini. Mungkin kerana dingin. Selesai aku maghrib aku berteleku menanti Isyak yang sememangnya di ambang. Hati kecil aku berbisik, Oh! Hasben tak solat lagi...aku mendengus..lantaklah! Sudah aku peringatkan. Aku nanti Isyak dgn tekun sambil aku berteleku sendirian. Di masa inilah aku mengabdikan diri kepada-Nya. Habis Isyak aku lipat telekung aku lalu aku sumbatkan ke dalam backpak ku. Hasben masih khusyuk dgn PS.

Aku berlalu ke dalam entertainment room kami. Aku capai kusyen kecil lalu ku lempar kepada hasben. " Dah Isyak, nak jadi ape? Setan? dok layan game tu, sampai tahun depan pun tak habis", marah ku pada hasben. Hasben pandang aku dan mencebek muka..uh!! sgt sakit hati. Tapi dia tetap bangun sambil jari memicit remote lalu ditanggalkan headphone yang melilit kepalanya. Sunyi kamar itu. Aku hulurkan towel kepadanya, dgn senyum nakal, hasben kucup pipi aku dan berlalu ker toire untuk shower..

To be continue..

4 comments:

cik miera said...

Oh!! Hasben kah? yey!! Aku berlari ke pintu. Aku pulas tombol, tara...wajah hasben yg kepenatan tersembul depan aku. Ku capai tangan hasben dan ku kucup. Sudah menjadi routine aku utk lakukan itu. Hasben hampiri aku lalu di kucup pipi dan dahiku. Oh! Sgt romantis!! Haha..( Cik Mira sile jeles ye!! )

keji sungguh pernyataan anda wahai sayam.. hihihi

mya_hanny said...

keji kah? oh cik mira jeles..ai berkaye wat cik mira jeles..

cik miera said...

aaaalaaaaaa.. jeles jeles jeles... kejam tau yu ni sayam!!

zamrie said...

mya...
ni kisah hidup ker aper?
apa pun sungguh romantiss lova
heheheheh